Een schilderij kopen.nl

Banksy: één van de meest indrukwekkende raadsels

Banksy is een van de meest mysterieuze kunstenaars aller tijden. Hij staat bekend om zijn politieke en humoristische graffiti-stijl. Waarschijnlijk is hij zo interessant omdat eigenlijk niemand echt alles van hem weet. Men vindt zijn werk mooi, intrigerend en interessant. Maar wie is deze Banksy eigenlijk? Daar hebben zelfs experts geen antwoord op. En waarom is zijn kunst zo bekend geworden, wat zegt het? Is dit de moderne kunst? Het is een verhaal. Hij probeert iets te vertellen. En dat doet hij op een keiharde manier.

Banksy zijn ware identiteit niet onthuld

Banksy zou een Britse kunstenaar zijn die rond 1970 geboren is. Zijn echte naam weet niemand, en niemand weet wie hij is of hoe hij eruit ziet. Misschien maakt dat het wel extra interessant. Hoe zou hij heten? Meneer Banks, Robert, Robin? Er gaan geruchten de ronde over dat hij ‘Robert Gunningham’ zou heten en hij in 1974 geboren zou zijn. Maar iedereen weet: geruchten blijven geruchten.

Wat heeft Banksy met ratten?

Een van Banksy’s meest bekende werken is die met ratten. Het rattensjabloon werd gemaakt naar aanleiding van veelvuldig gebruik van graffiti om ratten te sprayen in kleine straatjes van Parijs. Ratten zijn de enige wilde dieren die in de steden leven, en alleen de ratten zouden overleven als de mensen zouden uitsterven.

Wat Banksy’s gebruik van ratten is, is wederom giswerk. Sommigen denken dat de graffitiartiest ratten gebruikt omdat het een representatie is van hemzelf: hij komt alleen ’s nachts naar buiten om op een of andere manier schade aan te richten in of om huizen van mensen. Een andere overeenkomst tussen graffitiartiesten en ratten zou zijn dat het onmogelijk is de populatie de verkleinen: als je ratten vermoordt zijn er in eerste instantie minder ratten, maar hoe minder ratten, hoe meer eten op straat. Hoe meer eten op straat, hoe meer ratten, dus de populatie zal weer groeien. Graffitiartiesten zijn, net als ratten, niet uit te roeien.

En ineens is Banksy populair

Waar eerder niemand had gehoord van Banksy, is hij nu ineens razend populair. Iedereen heeft wel eens iets van hem gezien of gehoord, en iedereen lijkt ook enthousiast. Zijn knipoog naar het leven en zijn (zwart-)humoristische kijk op de politiek doen iedereen juichen. Natuurlijk zijn het niet alleen de ratten die het goed doen, maar alleen al dit kleine voorbeeld laat zien hoe Banksy te werk gaat en wat zijn gedachtegangen zijn. Of ‘zouden kunnen’ zijn…? Who knows?

Verder Bericht

© 2018 Een schilderij kopen.nl

Thema door Anders Norén